Deutsch ist ÜBERALL!

Német mindenütt!
avagy
hogyan tölts el egy napot úgy, hogy kihasználj minden egyes percet nyelvtanulásra?!

 
Nagyon sokszor csak elég azt tenned, hogy körbeveszed magad a némettel. A szó szoros értelmében.
 
Guck mal, HOGYAN:

1. Reggel, amikor felkelsz, kávéfőzés közben nézd meg a tegnap este a kotyogósra ragasztott kis cetlidet, épp melyik tanulandó szó van rajta. Mire lejön a kv-d, mondj vele 2 példamondatot.
Vedd elő a kedvenc német feliratú csészéd, vagy azt, ami még a bécsi advent idejéből származik. (Hm, az a jó kis forraltbor…) A csészéhez/bögréhez kapcsolódó élményedről mondj két mondatot magadban németül.

2. Amikor már kortyolni kezded a kávédat, üsd fel egy német nyelvű újság weblapját, s olvass el egy épp aktuális cikket. Válassz ezek közül: 
http://www.onlinenewspapers.com/germany.htm

3. Ha elolvastad a cikket, öltözz fel jól, hisz kint hideg van. Eközben kezd így a mondatodat: Heute trage ich…. (És pakold bele az összes ruhadarabot németül, amit épp felveszel aznap).

4. A fürdőben való készülődés során ismételd át azt a 3 szót, amit korábban a tükörre ragasztottál.

5. Mivel még van időd elindulni, s a város még javában alszik, verd fel a csendet!
Ismételd át a múlt időt a Rammstein „Du hast” című dalával, itt találod:

https://www.youtube.com/watch?v=yy294JfyN9M

6. Akár kocsival, akár tömegközlekedéssel mész, vedd elő útközben a táskádban lapuló szókártyákat, és a dugó szidása helyett összpontosíts újabb 3 szóra, amit a munkába menet tanulsz meg.

7. Ha online szeretsz kártyázni, akkor válaszd az ANKI programját, ahol lehetőséged van online szókártyák készítésére. Jól használható tableten, okostelefonon.
https://ankiweb.net/about

 
8. Ha a délelőtt folyamán olyan munkád van, miközben tudsz egy kis zenét/rádiót hallgatni, látogass el erre a weblapra, hiszen itt minden adót megtalálsz, ahol zenés, szórakoztató műsorok vannak: 
http://www.deutschland.fm

9. Ha épp egy olyan napod van, hogy lehetőséged adódik otthon főzni, akkor azt csakis egy német recept alapján tedd. Közben átnézve számos hasznos kifejezést, valamint ismételve az ételek és italok neveit. Egy rakás német specialitást találsz itt: 
http://www.chefkoch.de/rezeptsammlung/443473/DEUTSCHE-KUeCHE.html

10. Ha a cég kantinjában töltöd a 12.00-t, akkor vedd elő a kis okostelefonodat, s kattints egy kört a Duolingon, ahol sokszínű feladatok közül választhatod ki a Neked leginkább tetszőt. 
https://www.duolingo.com/

11. Ha délután van pár perced, látogass el Facebook oldalunkra, s nézd meg, aznap milyen újdonságot, ötletet, trükköt, nyelvi segítséget raktunk fel a saját oldalunkra, vagy épp mi a legújabb ingyenesen letölthető anyagunk: 
www.facebook.com/nemetnyelvoktatas

12. Szeretsz rejtvényt fejteni? Akkor itt a lehetőség, hogy a délutáni cigiszünetben kicsit megtornáztasd az agyadat is online rejtvényekkel. Ezeket itt érheted el: 
http://de.uw.hu/kreuzwortraetsel_de.html

13. Van 5 perc pihenőd? Szórakoztasd magad egy kis akasztófával! Itt eléred ezt az online játékot: 
http://cornelia.siteware.ch/hangman/buero.html

14. Bevásárolni mész? Készíts bevásárlólistát németül! Egyszerűen csak németül felírod az ételek, italok, egyéb termékek neveit. Máris gyakoroltál mindenféle erőfeszítés nélkül.

15. Elérkezett az este. Szeretnél végre lazulni egyet?
Ha Te is végigdolgoztad a napot, biztosan jól fog esni egy forró fürdő narancsolajjal.
http://www.berberbeauty.eu/spd/CPNP1180196/Narancs-Bazikus-Masszazs–es-Furdoolaj-125ml
Hatásai:
-feszültségoldó
-hangulatjavító
-általános nyugtató
-bőrnyugtató
-agyi működést serkentő: és itt jön képbe a német. 🙂

16. Az esti tévézést most tervezd kicsit másként. Nézz meg egy német nyelvű sorozatot. Elég, ha 10-15 perces rövid blokkokat, alrészeket nézel meg. KLIKK IDE. 

17. Ha lefekvés előtt egy könnyű, gyors, rövid olvasmányra vágysz, amiket az álommanók hoznak, mindenképp válassz német nyelvű rövidített sztorikat, melyek nagyban hozzájárulnak, hogy elalvás előtt még jobban elraktározd a szürkeállományba az új kifejezéseket, szavakat….
Néhány ötlet, amiket ne hagyj ki:
http://www.libri.hu/idegen_nyelvu/konyv/nyelvkonyv-szotar/konnyitett-olvasmany/?foreign_lang=1
Ingyenesen is beszerezhetsz régebbi könyveket ezen az oldalon: 

http://gutenberg.spiegel.de
 
18. S ha még ezek után sem jön álom a szemedre, kezeket a paplan fölé, elő az okostelefonokkal, s játssz még egy kis klikkelgetős játékot, amihez pont elég, ha csak két ujjadat mozgatod:). Ezeket témákra bontva itt éred el: http://www.allgemeinbildung.ch/fach=deu/Haushalt_01a.htm

 

Nagyon kedvelem a 7, 9, 12, 13-ast.

Nos, Neked melyik a kedvenced? 

Ui.: Ez is nagyon ütős, KATT IDE ÉRTE