Mikor lesz nyelvvizsgám?

Ezt a kérdést szinte naponta teszik fel nekem lelkes tanulók, akik még most csak érdeklődnek a német nyelv iránt.
Saját becslésük alapján fél, max. 1 évet adnak maguknak teljesen kezdő szintről B2-es szintig.SE!

Az EURÓPAI KER szintek szerint B2-es (KÖZÉPFOK) nyelvtudáshoz 500-600 órára van szüksége egy átlagos képességű nyelvtanulónak. Vannak, akik “nyelvzsenik”, nekik ennél kevesebb óraszámmal is megy a dolog. És van, aki már 1000 órát is tanult, de még mindig nem állt össze a kép. 500-600 óra nem kevés.

Ami heti
2X1 órával számolva:
6 év alatt teljesíthető

2X2 óra estén:
3 év alatt.

Persze ezt az időt rövidítheti az is, hogy ki milyen környezetben él, hiszen az informális tanulás (kollégákkal való kommunikáció, filmnézés, zenehallgatás, keresztrejtvények, dalok hallgatása, applikációk használata, stb.) és a nem formális tanulás is nagy mértékben tudják ezt csökkenteni. Akár felére. 

De ne gondold azt, hogy a nyelvtanulás olyan, mint amikor töri érettségire készültél: egy hétvége alatt bevágtad az ókortól kezdve napjainkig tartó tételeket. 

A nyelv nem ilyen. Ez egy hosszú, de szép folyamat. NINCS CSODAMÓDSZER! 

Egy módszer van, ami segít abban, hogy rövidíts a nyelvtudás megszerzésének időtartamán: maga a TANULÁS és a nyelvvel való FOGLALKOZÁS.  

Vagyis sosem az a fontos, hogy mióta tanulsz nyelvet, pl 2 éve, 5 éve, esetleg már 15 éve, hanem a konkrét nyelvvel töltött IDŐ, ÓRAHOSSZ az, ami meghatározza, hogy mennyire vagy jó úton a célod elérésében. 🙂 

Szóval, ne számolgasd az éveidet, hanem KALANDRA fel!