“Már 3 éve tanulok németül!…”

Ez senkit nem érdekel!

A sánta lőtéri kutyát sem. Ezért lehet nyugodtan megharagudni, trollkodni a kommentszekcióban, de SOHA NEM AZ SZÁMÍT, hogy mióta tanulsz. HANEM AZ, hogy HÁNY ÓRÁT foglalkoztál már a némettel. Nagyon sok esetben találkoztam már azzal, hogy úgy jöttek hozzám online, egyéni magánórára, hogy az illető azt mondta, hogy 5 éve tanul németül, és kb. A1-es szinten volt (kezdő, újrakezdő szint – a szerk.).

Amivel semmi gond nincs, de amikor csak annyit hall valaki, hogy 5 éve vesződsz a némettel, lehet rögtön azt várja el, azt feltételezi, hogy Te már roppant jól beszélsz, nagyon helyesen, és bármiről tudsz kommunikálni, legyen szó űrkutatásról, hüllőkről, vagy akár egy tőled teljesen idegen témáról.

Ezért is kell csínján bánni az efféle kijelentésekkel.

És simán lehet, hogy Te tényleg 5 éve foglalkozol a némettel, de lehet, hogy még soha nem látott tanár, egy percet nem tanultál tanfolyamon, vagy egyszerűen csak keveset foglalkoztál vele, 50-60 órát.

Nem lehet sikert elérni, ha években méred a mennyiséget. Itt nem ez számít. Sokkal jobban számít az, hogy hány órát tettél bele: mennyi időt tanultál tanárral/töltöttél kurzuson, csináltad a házit otthon, tanultad a szavakat, néztél nyelvtani jelenségekről videókat a youtube csatornámon stb. MINDEN SZÁMÍT, amit aktív németezéssel töltesz.

DE SOHA nem attól lesz hatásos a storyd, ha azt mondod, hogy már két éve tanulsz. Mert lehet, hogy van, aki csak két hónapja jár tanárhoz, de már tanult vele és általa 40-50 órát, Te pedig pont ennyit tettél bele, de két év alatt.

Apropó, jut eszembe, Te hány órát töltöttél eddig a némettel? Írd meg nekem Facebookon.

#német #némettanulás #nyelvtanulás #németleckék #nyelvvizsga #németonline #onlinetanulás #némettanár #tanulás #németnyelv #nyelvvizsga #nyelvvizsga #nyelvtan #németnyelvtan #némettanár #nyelvtanár #zimmer #czimerzoli #online #vizsga #vizsgáztatóvagyok #czimerzoli