Mi kell a hatékony nyelvtanuláshoz?

15 éve foglalkozom nyelvtanítással, felnőttek oktatásával, nyelvvizsgáztatással. Láttam már sok mindent. Sok jó, szorgalmas tanulót, kevésbé jókat, s olyanokat is, akiket más tanár pároslábbal rúgott volna ki az órájáról. Úgy vélem, minden egyes tanuló hozzánk tesz valamit. Többek leszünk velük, általuk. Gyarapodik a tapasztalatunk, a módszertani kincsestárunk, az óravezetésünk. Sőt, nem túlzás azt mondanom, hogy olykor az életünkbe is beférkőznek a szó legnemesebb értelmében.

Egyszóval mindenből csak profitálunk, ami egy sikeres tanuláshoz, tanításhoz szükséges. Hiszen sok múlkik a tanáron. Inkább azt mondom, nagyon sok! Ha találsz egy számodra megfelelően jó tanárt (azért írom, hogy számodra, mert nincs olyan tanár, aki mindenkinek jó -hála az égnek-, mint ahogy nem szereti mindenki a szilvát sem, pedig az csak egy szilva…), mellé még szükséged lesz 3 alapvető dologra.

IDŐ: rengeteg időre lesz szükséged. A tanulás nem egy hétvégére, de nem is két hétre szól. Egy nyelvet minimálisan, nagyon optimális esetben, ha a csillagok is úgy akarják, legalább 1 évig kell tanulni. De ez a tanulók 1%-ra igaz. Persze mindig függ a céltól, az elérendő szinttől. Idő. Az életben ez az egyetlen dolog, amiből mindenkinek ugyanannyi van. Kérdés az, hogy ki miként osztja be. Időnk nem lesz több, így azt javaslom, döntsd el most, miről mondasz le a nyelvtanulás miatt, s mi az, amit feláldozol a nyelvtanulás oltárán. Mert igenis szükség lesz arra, hogy valamiről lemondj. Elő a cetlit, s írd fel: mikor, mennyi időt szánsz a tanulásra heti szinten, s ennek érdekében mit fogsz törölni a heti menetrendedből, hogy mégis beférj a 24 órába.

MOTIVÁCIÓ: szintén nagyon markáns összetevő, akár a pogácsák esetében a liszt. Nélküle nem az igazi a dolog. A tanárod, a barátod, a családod, a külső környezet is motiválhat… DE csak egy darabig. Ez nem lesz hosszútávú, és természetesen az erőssége sem említhető egy lapon a belső motivációval. Azzal az erővel, ami semmihez sem hasonlítható. Neked megvan már, hogy mindezt miért csinálod? Mi a célod? Biztos, hogy önmagadért teszed mindezt? Megvan az a belső hajtóerő, ami majd a nehezebb időszakokban (mert igen, lesznek ilyenek is) is átlendít? Ami a legnagyobb szenvedések és elégedetlenkedések közepette is azt mondatja veled, hogy hajrá, megyek tovább, hiszen látom magam előtt a célom? Mi a TE belső erőd?

PÉNZ: Na igen. A 3. titkos összetevő, ami mára már annyira nem is titkos. Tudjuk jól, ha nem áldozunk rá, nem lesz minőségi órákban részünk. Egy darabig el lehet ülni a tanfolyami, 15-25 fős órákon, hisz ott remekül el is lehet bújni a többiek mögött, és a tanár se szólít fel, mert örül, ha minél kevesebb munkája van. És inkább kérdez olyanokat, akik szinte biztosra vehető, hogy tudják a választ. De ezzel Te nem tanulsz, nem fejlődsz. De nem ám! Olcsó tanfolyamokon a tanárt se fizetik meg. Azok a tanárok, akik ilyen tanfolyamokat elvállalnak, azok mindezt hobbiként vagy nyugdíj mellett végzik. Ha minőségi órákat szeretnél, annak ára is van. De ha a távlati célodat nézed, akkor mindenképp kifizetődöbb egy minőségi magánóra vagy kiscsoportos kurzus, ahol tényleg rád vetítődik a fókusz, és lesz elég lehetőséged megszólalni, kérdezni, a téged érintő problémákat megbeszélni.

Kívánom, ha a nyelvtanulás útjára lépsz, vagy már régóta azon battyogsz, egy kis újratervezéssel, tanári mentorálással legyen lehetőséged olyan mértékben haladni, mint a képen látható kis űrhajó, aminek senki és semmi nem gátolhatja útját, míg el nem éri célját.

Ha mindehhez tanári segítségre, mentorálásra lenne szükséged, ITT megtalálsz! 🙂