5 OK, miért nem beszélsz még jól…

1. Minden SZÓT tudni akarok!

Írd fel magadnak, mely témákban szeretnél jobban elmerülni. Ha ápolóként dolgozol, nem biztos, hogy szükséged van olyan szavakra, melyek az autógyártásban használatosak. Viszont mindenképp jó tudnod az ápolással, egészséges élettel, betegségekkel kapcsolatos kifejezéseket.

SOHA ne hasonlítsd össze a szókincsed egy anyanyelvűével! Nem fogsz úgy beszélni, mint egy anyanyelvű, de nem is ez a cél!
Ahelyett hogy vársz és remélsz, hogy majd egyszer minden szót tudni fogsz, készíts egy listát azokkal a témákkal, melyekkel foglalkozni szeretnél, és fontos szerepük van a mindennapi kommunikációd során. SZELEKTÁLJ!

Amennyiben olyan szavakat tanulsz, melyek nem fontosak számodra, nem relevánsak, akkor az csak egy ablakon kidobott idő lesz, mert nem fogod használni őket, így a kukába/felejtésbe mennek.

TIPP: Listát elő, hajrá!

2. MINDEN NYELVTANI SZABÁLYT tudni akarok!

Magyarul is tudsz minden szabályt? Tényleg? Akkor hogy van az, hogy a gyermekek már a suliba járás előtt folyékonyan beszélnek? Ugye, hogy ugye?

Jó, már nem vagy gyerek, s nem vesz körül német ajkú család sem. De tudod jól: ahhoz, hogy szépen és jól beszélj, nem szükséges minden nyelvtani szabályt ismerned.

Pont a nyelvtan a TE PROBLÉMÁD: túl sokat gondolsz a nyelvtanra, így percek telnek el, mire kinyögsz valamit. Ahelyett, hogy végre megtanulnád, mennyivel “jobban néz ki” egy beszélgetés, ha nem nyögdécselünk, hanem folyamatosan beszélünk, interakcióba kerülünk nyelvtani hibákkal spékelve.

Inkább adj több időt magadnak, hogy beszélj. Rájössz, hogy beszélni nem a nyelvtani szabályok által, de nem is DUDEN Grammatikját olvasva fogsz megtanulni.

BESZÉLJ! Ha ehhez segítség kell, mert még kezdő vagy, keress engem!

3. Szörnyű a KIEJTÉSEM!

Amíg olvasgatod a nyelvkönyved, átnyálazod nap mint nap a kiejtést, nem fogsz megtanulni szépen beszélni.
Csak tényleges, hangos kiejtéssel tudod ezt fejleszteni.

Készíts egy listát, írd fel azokat a szavakat, melyeknek a kiejtésénél falakba ütközöl (ezt folyamatosan bővítheted), hozz egy tükröt, és GYAKOROLJ! GYERÜNK! Hallgasd meg a szót, hogyan ejti egy anyanyelvű, majd mondd utána Te is, mindezt úgy, hogy figyeld közben a szád. Gyakorold a hangokat, szavakat, amíg jobban nem mennek. 

4. Nincs TÉMÁM, amiről beszéljek!

Azt gondolod, hogy nem vagy elég kommunikatív?

Nem tudod elképzelni, miről lehetne beszélgetni német ajkú kollégákkal, szomszédokkal, a szomszéd Marikával?

Beszélj olyan témákról, melyekről szívesen kommunikálsz az anyanyelveden is, pl. filmekről, helyekről, élményeidről, programjaidról, bármiről, ami egy adott napon megtörtént veled. Hidd el, semmiféle speckó téma nem kell ahhoz, hogy kommunikálj.
Elég egy kv meghívás is, és máris jönnek a témák.

5. Nincs IDŐM tanulni!

Hát öregem, képzeld, senkinek sincs! Mindenki ugyanabban a mókuskerékben van nap mint nap: kv, reggeli rohanás, munka, túlóra, család, gyors vacsora, esti móka, és máris reggel…
Én is minden diplomámat munka (+mellékállás) mellett csináltam. És láss csodát, itt vagyok. Élek.

Ha tényleg fontos Neked, hogy megtanulj németül, fejleszd a meglévő tudásodat, fogsz rá időt is találni.
Ha nem gondolod így, akkor mindig mással fogsz foglalkozni helyette. De ez így is van rendjén.
Muszáj egy prioritási listát csinálnod, mikor, mit, milyen időrendi sorrendben szeretnél csinálni.

TERVEZD meg, mikor fogsz tanulni. Írd be a naptáradba, és ne engedd, hogy bármi más program átírja ezt.
Amíg konkrétan nem írod le, hogy kedd-csütörtök, 4-5 között németezel, nem fog menni.
Mindig jön más, mindig jön újabbnál újabb program. DE ÁLLJ!

Tehát tervezd meg, írd be, és TANULJ!

Nos, valamelyik (KI)FOGÁSNÁL magadra ismertél? Ha igen, EZT AJÁNLOM NEKED! 

Ha hasznosnak találod, hogy más is ismerje a hibákat, oszd meg az írásom, hogy minél több embernek tudjunk segíteni ezzel (is).