Tippek íráskészség vizsgarészhez

A következő tippek szinttől, vizsgatípustól függetlenül fognak segíteni Neked, ha Te is szemezel az írásbeli nyelvvizsgával.

  1. Figyelmesen olvasd el magát a feladatot: Mit kell írnod? Esszé? Blogbejegyzés? Online komment? Levél? Válaszlevél?
  2. Figyeld meg a pontos kommunikációs helyzetet: leírják, hogy ki vagy, mi a szereped, mi a célod, mit kell tenned az adott írásbeli feladatban.
  3. Input szöveg: a legtöbb feladat egy kiinduló szöveggel kezdődik, aminek az elolvasása nagyon lényeges. A szöveg lehet egy hirdetés, egy blogbejegyzés, egy rövid cikk, vagy akár egy levél. Erre kell majd reflektálod, ezért fókuszálsz a szöveg minél pontosabb megértésére. Itt kapsz képet valójában a megírandó szöveg témájáról, valamint gondolatébresztő szerepe is van (na meg felhasználhatod a benne szereplő kulcsszavakat).
  4. A tartalmi szempontok: általában 3-4-5 szempontot adnak meg, aminek szerepelnie kell a produktumodban. Pontosan értsd meg mindegyiket! Próbálj meg közöttük összefüggéseket találni, és ennek megfelelően dolgozd ki őket.
  5. Formai szempontok: a szöveg megírása során figyelj az adott kommunikációs helyzetre vonatkozó szövegfajta formai jegyeire (nem mindegy, hogy blogbejegyzést, esszét, vagy éppen egy válaszlevelet kell írnod). A legtöbb feladatban leírják, hogy milyen formai szempontokat használj (pl. megszólítás, tárgy, címzés, bekezdések, elköszönés, aláírás stb.).
  6. A szöveg terjedelme: minden vizsgán megadják, hogy milyen terjedelemben kell írnod egy adott témáról. A legtöbb esetben a szószám csupán tájékoztató jellegű instrukció: a megírt szöveg lehet kicsit hosszabb, vagy kicsit rövidebb is. Semmiképpen ne akarja azonban feltétlenül túlteljesíteni a megadott terjedelmet! +/ – 10%-ot eltérést simán tehetsz.

Ezt olvastad már?

Milyen nyelvtant használj a B2-es írásbeli vizsgán?

#német​ #némettanulás​ #nyelvtanulás​ #németleckék​ #nyelvvizsga​ #németonline​ #onlinetanulás​ #némettanár​ #tanulás​ #németnyelv​ #czímerzoli #vizsga #zimmeronline #b1 #b2 #c1 #nyelvtan #vizsga #telc