Te még mindig MAGOLOD a szavakat?

Nos, Te is biztos tudod: egy nyelvhez nem kell más, mint szavak tanulása, majd összedobálod őket valahogy. Ez nem épp így van. Vannak olyanok, akiknek ez elég, de biztos lehetsz benne, hogy ez még nem egy rendes KOMMUNIKÁCIÓ. Te hogy tanulod a szavakat? Szépen kiírod a magyar-német megfelelőt? ?

?Borzalmas!?

A lehető legrosszabb módszer, ahogy szavakat tanulhatsz. Soha nem lesz rá szükséged, hogy így tanulj, hiszen semmi értelme.

Az élet már nem kikérdez, a főnököd sem diktál 10 szót, amit le kell “fordítanod” németre. De nézzünk egy gyakorlati példát ezzel a BORZALMAS módszerrel:

der Stock – emelet

Jó, ezt meg is tudod így tanulni. De mikor kell csak így használnod ezt a szót? Szinte SOHA! ? Gondolj bele, hogy lesz ebből a szóból a 2. emeleten?

? Ha hirtelen megkérdezik:

-Wo wohnst du? –Ich wohne am/auf/im/an/um zweiten Stock.

Ugye, hogy mennyivel bonyolultabb így? Most melyik előljárót használjam? Hogy alakul a névelő? Melyik eset is jön most? Akkusativ vagy Dativ? Mutatok egy jobb módszert:

im zweiten Stock – 2. emeleten

Így már azonnal tudsz reagálni, hogy melyik emeleten laksz, vagy ki az, aki a 3. emeleten lakik. Egyszerűbb, ha mindig SZERKEZETBEN tanulod a szavakat, nem csak izoláltan, egyesével, mint egy szótári listát. ?

A legjobb módszer:

Tényleg, hanyadikon is laksz? Keress olyan infót a szó kapcsán, ami érint téged,  amihez tudsz kötődni, ami hat rád. Igen, a szavak is kötődnek hozzánk, ÉRZELMET váltanak ki belőlünk. ?

Ich wohne mit meinem netten Hund in einem großen Haus im zweiten Stock.

Érzed már? Egy egész aprócska trükk, de nagyon sokat segít Neked! ?

  1. Megjelenik a gyakran használt SZERKEZET a példádban.
  2. MONDATBAN tanulod.
  3. ÉRZELMEKET kötöttél hozzá, hiszen miközben kimondod, hogy hol laksz, ott fog a képzeletedben lihegni a kedves kis kutyusod, aki ma is vár haza.

Ha a  SZÓTANULÁS még mindig problémát okoz Neked, ne aggódj, van egy TUTI módszerem erre. A névelők megölnék a német nyelv szeretetét, de most már ez sem lesz többé baj, hiszen elárulom Neked, miként ÉRTELMEZD őket magolás helyett.

Kíváncsi vagy? KATT IDE! ?

 

Zoli