Sikertelen vizsga után jött a SIKER!


Ismét egy szép eredménnyel büszkélkedhetek, mégha nem is saját, de részese voltam. 🙂
Kriszti pár hónappal ezelőtt keresett meg, hogy készüljünk fel a TELC B2-es vizsgára. Előtte már tanult nyelvsuliban, ahol vizsgára is készült, de sajnos akkor nem járt sikerrel.
Ez a sikertelenség sokáig nyomot hagyott benne, mert túl több egyetemi vizsgán fura, ha az ember egyszercsak elhasal…
Szóval, a kezdeti órákon többet kellett foglalkoznunk azzal, hogy ezt a sikertelenséget “kibeszéljük”, feldolgozzuk, és oldjuk az emiatt kialakult feszültséget.
10-15 órán biztosan hallgattam, hogy mennyire rossz érzés volt neki a vizsga, mennyire nem számított a bukásra, és hogy miként viselkedtek a nemzetközi vizsgáztatók…
Miután sikeresen eloszlattam benne ezt a negatív érzést, sokkal jobban tudott koncentrálni a tanulásra.
Ha jól rémlik, 30 óra alatt készültünk fel a vizsgára. Hozzá kell tennem, B2-es szinten volt már, “csak” vizsgára készültünk: folyamatosan csinálta az írásbeli teszteket, írta a leveleket, fogalmazásokat, és próbaszóbeliket, mini házivizsgákat csináltunk.
Kb. 15 modelltesztet oldottunk ki, és egyik vizsga se lett sikertelen. Talán a legrosszabb eredmény is 62% körül volt.
Kriszti esetében sokkal többet kellett dolgozni azon, hogy MERJEN ismét vizsgázni, hogy BÍZZON magában, hogy ELHIGGYE, hogy igenis meg tudja csinálni.
Mert a tudása már korábban is megvolt, de a vizsgaeredmény egyáltalán nem ezt mutatta.
Ami lényeges volt az ő esetében is, hogy VIZSGASPECIFIKUSAN készültünk, hogy számtalan vizsgahelyzetet szimuláltunk még akkor is, amikor a Szicíliáról tartott prezentációja már a könyökünkön jött ki, de még akkor is úgy hallgattam, mint aki életében először hallja. 😀
És pontoztam, értékeltem. Ha valami nem ment, kapott hozzá kiegészítő házit, és a szókincsfejlesztésre is figyeltünk, hogy ne csak helyes, hanem gazdag és választékos szókincse legyen.
Köszönöm, hogy partner voltál mindebben még akkor is, amikor munkából estél be órára, vagy amikor épp magánéleti problémák mellett is tanultunk! Mert ezt csak így lehet… Vagy akarod MINDEN EGYES PORCIKÁDDAL, vagy ne is csináld!
Szép nyarat Kriszti, augusztusban pedig folytatjuk egy kis egészségügyi szaknyelvvel! 😉

#német​ #némettanulás​ #nyelvtanulás​ #németleckék​ #nyelvvizsga​ #németonline​ #onlinetanulás​ #némettanár​ #tanulás​ #németnyelv​ #czímerzoli #vizsga #zimmeronline #b1 #b2 #c1 #nyelvtan #vizsga  #telc #zertifikat #szóbeli #írásbeli #komplex