“Zoli, nem tudok beszélni, pedig annyi feladatot megcsináltam már a munkafüzetből…”

Pont ez a GOND!

A beszédhez megfelelő alapok elsajátítása után (grammatika és szókincs) NEM ÍRNI, HANEM BESZÉLNI kell! Bármily meglepő… Most ez tuti, hogy úgy tűnik, tök evidens. De el sem hiszed, hogy hány ilyen megkeresést kapok, hogy nem tudok beszélni, pedig annyit írok, annyi gyakorlatot megcsinálok a füzetben stb. Volt, aki ezért kért tőlem külön konzultációt (egyébként más tanárral tanult), hogy miért nem beszél, mi lehet a gond. Ahol kb. 5 perc után kiderült, hogy az imént említett probléma okozza a beszédben való lemaradást, elmaradást.

Aztán később megkérdeztem, hogy áttértek-e a SZÓBELI KOMMUNIKÁCIÓ erősítésére, a válasza ennyi volt: (gondolom ez a NEM nála. ) Én elhiszem, hogy nehéz és sokkal több “merészség” kell ahhoz, hogy megszólalj németül, minthogy a füzetedbe irkafirkálj. DE a beszéd nem megy másként.

Amikor valaki azzal a céllal keres meg, hogy BESZÉDFEJLESZTŐ órákat szeretne, akkor is folyton írásbeli feladatot vár el, vagy épp jelzi óra végén, hogy házit nem kapok? Miközben a mindenkori házit ismeri: a megbeszélt témakör szókincsének az átnézése, ismétlése stb. És következő órán mégis “megjelenik” egy halom írásban “elkészített” házival, hiszen ő összeírta a témakört, “kidolgozta”….

Aranyom, azt sose fogod tudni, hogy egy német a Kadawe előtt mit fog majd kérdezni. Ezek a kidolgozások azok, melyektől égnek állna a hajam, ha lenne. (az már megint más, amikor összeírunk jól és szinte bármelyik szituációban jól használható KIFEJEZÉSEKET, KONZERVMONDATOKAT)

Ha csak írásbeli feladatokat oldasz meg, mert azt hiszed, ezzel Te már áldoztál a nyelvtanulás oltárán és lelked megnyugvásra lel, akkor el kel, hogy szomorítsalak, MERT ETTŐL MÉG NEM FOGSZ TUDNI BESZÉLNI!!!

Szóval, hidd el, ha csak a tankönyv feladatait töltögeted, ha csak a magad megnyugtatása miatt csinálsz írásbeli házikat, nem fogsz tudni MEGSZÓLALNI.

CSAK BESZÉDBEN LEHET megtanulni BESZÉLNI!

Tegye fel a kezét az, aki kizárólag azzal a céllal tanul, hogy írásban használja a nyelvet! Nem hiszem, hogy sokan lesznek… 😉

#német #némettanulás #nyelvtanulás #németleckék #nyelvvizsga #németonline #onlinetanulás #némettanár #tanulás #németnyelv #nyelvvizsga #nyelvvizsga #nyelvtan #németnyelvtan #némettanár #nyelvtanár #zimmer #czimerzoli #online #vizsga #vizsgáztatóvagyok #czimerzoli