Hogyan NE TANULJ németet?

Angolt se, franciát se, spanyolt se… SEMMIT SE!

Hoztam néhány tipikus rossz felnőtt nyelvtanulói szokást, amit saját magad érdekében jobb, ha elkerülsz…

…amennyiben pedig magadra ismersz, SOHA NEM KÉSŐ VÁLTOZTATNI, tessék abbahagyni ezeket a rossz szokásokat, módszereket, ITT AZ IDEJE VÁLTOZTATNI, nicht wahr?

1️⃣. Megtanulsz egy csomó szót, pedig NINCS RÁ SZÜKSÉGED!

Igenis szükséges, hogy szelektálj! Gondold át, mi az a szókincstéma, melyek azok a témakörök, melyekre valóban szükséged van a célod eléréséhez. NEM KELL MINDEN SZÓT TUDOD!!! Szelektálj, és azokra fókuszálj csak, melyek valóban hasznosak lesznek a mindennapok során.

2️⃣. NEM TANULSZ EGYEDÜL!

Nem tudod magad úgy tanítani, hogy te se tudod azt, mit is kell tanulnod, hogyan, milyen sorrendben, miként stb. Nagyon lényeges, hogy nem taníthatod magad, hiszen nem tudod, hogyan kell tanítani, nyelvet oktatni. Nem véletlen tanuljuk 5-6 évig egyetemen, és nem véletlen kell 8-10 év tapasztalat ahhoz, hogy valaki jó és hatékony tanár lehessen! Ha még nincs tanárod, keress fel egyet mielőbb! UGYE NEM TANÁR NÉLKÜL TANULSZ???

3️⃣. Csak az a jó, ami 100%-os!

A fenét!

Bőven jó, ha elég jó! Nem véletlen mondja ezt a pszichológia is: ami ELÉG jó, az már ELÉGedettséget fog adni. SOHA ne arra törekedj, hogy 100%-os legyél akár egy írásbeli feladat, akár a házid, akár a beszédkészséged során. Ha már jobb vagy, mint voltál, ha fejlődsz, ha érzed, hogy jobban megy ma, mint két hónapja, ha van előrehaladás, ha van szintlépés, akkor az már ELÉG JÓ!

Ne akarj 100%-on lenni, mert mindig nem fog menni, és tök felesleges csalódást fog okozni. és ez előbb-utóbb kinyírja a motivációd, kicsinálja a lelkesedésed, ami meg csak rossz útra fog vinni…

4️⃣. Csak úgy tanulgatsz.

Ácsi! Ez a legrosszabb! Erre mondom azt, (aztán persze jön a dacos sértődöttség, hogy pökhendi és arrogáns vagyok, mert elmondom, amit gondolok. 😀 ) hogy jobb nem elkezdeni, vagy sokkal nagyobb sikerrel jár, ha a németezés helyett megiszol egy pohárka bort (vagy sört, vagy vodkát, vagy jó magyarhoz híven egy páleszt), eszel valami sütikét (nekem a kardinális a kedvencem), esetleg nyaralni mész (jut eszembe: a hétvégén megnézem én is, van-e valami klassz kora őszi ajánlat), vagy épp rendelsz valamit a netről (mondjuk egy 4000. felsőt). Mert a tanulgatás SOHA nem visz előrébb, a RENDSZERTELEN tanulás = NEM TANULÁS! Csak magad áltatod, persze, jó érzés, hogy amikor már nagyon lelkifurdid van, előkapod a könyvet, meg rendelsz még párat, aztán meg ki sem nyitod őket… Vagy csak folyamatosan ugyanazt oldod meg, nézed át, amit már ezerszer megnéztél, és jól is tudsz (ugye, hogy ugye?).CSAKIS A RENDSZERES, CÉLIRÁNYOS, TANÁR ÁLTAL MENTORÁLT, TÁMOGATOTT TANULÁS VISZ ELŐRE!

Esetedben van olyan, ami még egy kis “változtatásra” szorul? Meddig vársz vele? Vagy kérdezhetném úgy is: ugye nem elsejéig, nem januárig 1-ig, nem hétfőig vársz vele, hanem HOLNAPTÓL elkezded átgondolni és újra felépíteni a tanulásod?

HAJRÁ!

Zoli, a Te némettanárod

#német #némettanulás #nyelvtanulás #németleckék #nyelvvizsga #németonline #onlinetanulás #némettanár #tanulás #németnyelv #nyelvvizsga #nyelvvizsga #nyelvtan #németnyelvtan #némettanár #nyelvtanár #zimmer #czimerzoli #online #vizsga #vizsgáztatóvagyok #czimerzoli