Ezért HIBÁZOL.

Miért jó hibázni? 

Hibázás esetén sokkal jobban, tudatosabban koncentrálunk arra, amit  elvétettünk. Ezáltal leszel jobb, fejlődsz sokkal intenzívebben.  Ha tanárral tanulsz, fel tudja hívni a figyelmed arra, hogy ezt már megint  „elcseszted”, ezáltal hosszabb távon is hatékonyabb a tanulás, mivel KIEMELJÜK,  hogy valamit tipikusan rosszul használsz, és dolgozunk vele még egy kicsit.  Rávilágít arra, mi az, ami még nem (teljesen) jól rögzült.  

Mert van olyan szitu, amikor magadtól, tök véletlenül jól használsz valamit, de  tudatosan nem ismered, és nem vagy tisztában azzal, hogy miért épp úgy kell  mondanod, írnod.  

Ezért is fontos, hogy néha ráHIBÁZZ, és időben kiderüljön, hogy valami még nem  megy precízen.

De miért is hibázunk? Én is, Te is, mások is. 

Alapvetően 4 okot különböztethetünk meg, hogy miért vétünk hibákat: 

MERT AZ ANYANYELVÜNK BEFOLYÁSOL 

Igen, ezt el kell fogadnunk, hogy az anyanyelvünk mindig hatással lesz a  tanulásra és a hibákra is. Mivel a legdominánsabb nyelvünk, ezért nem  zárhatjuk ki a tanulási folyamatból sem. Ezek a hibák azok, melyeket a  leggyakrabban vétünk. Lehet kiejtésbeli, nyelvtani, szórendi vagy épp  szókincsbeli hiba. Sajnos ezeket a legnehezebb korrigálni, de NEM  LEHETETLEN!

MERT FÁRADTAK VAGYUNK, VAGY STRESSZESEK 

Ezek azok a hibáid, amiket nagyon gyorsan és könnyen lehet javítani.  Hiszen lehet reggel, 4 óra alvás után vétetted ezt a hibát, amikor egy  hétköznapi figura már annak is örül, hogy betalál a munkahelyére, nem  hogy a der, die, das-t helyesen használja. Nyugi, 2 kv előtt én is simán  mondom szemrebbenés nélkül, hogy der Auto. Miközben a hülye is tudja,  hogy az die. Vagyis DAAAASSS! 😉  A másik hibázási faktor, hívhatnám torzítófaktornak is, a stressz. Amikor  kilépsz a steril kis lakásodból, a könyvek közül, s a való életben sokkal  gyorsabb beszéddel találkozol, esetleg olyan szókinccsel gyűlik meg a  bajod, amivel még nem foglalkoztál (eleget). Na meg persze ott van az a  bizonyos cikifaktor, de erről majd később. ☺

MERT MÉG ÚJ 

Vagyis azok a hibák, amikkel még nem foglalkoztál eleget. Lehet hallottad  már az órán az egyik új szót, de most nem ugrik be a névelője. Esetleg a  tanfolyamon épp a passzív szerkezetről volt szó, amit tök jól megtanultál,  vagy legalábbis azt hitted, de a gyakorlatban még nem megy. Ezek szintén  olyan hibák, melyeket idővel szuperül tudunk orvosolni.

GONOSZSÁGBÓL 

Mert azért vannak ám olyan hibák is, melyek picit gonoszabbak a  kelleténél, s jó sokáig elkísérnek bennünket a tanulás rögös útján. ☺ De  erre is legy egy megoldásom az ajándék HIBAFÜZET által. ☺

Ha kevesebbet szeretnél hibázni, sasold meg ezt a könyvem: KATT IDE!